Recomandari acoperisuri

Recomandari pentru montajul acoperisului din tigla ceramica:


 1. Tigla ceramica se monteaza numai de jos in sus
 2. Toate tiglele de pe margini trebue prinse cu cuie, la fel si cele de la dolie sau coama. Restul tiglelor nu trebuie fie fixate in cuie, pentru a permite dilatarea acestora, sub actiunea agentilor termici.
 3. Calculatia acoperisului trebue facuta inainte de a monta pazia deoarece sunt situatii in care trebue modificata lungimea acoperisului in raport cu numarul de tigle, astfel incat tiglele de margine sa fie montate la o distanta relativ mica de la pazie si egala in ambele parti ale acoperisurlui daca este in doua ape.
 4. Tigla de la stresina trebue montata astfel incat apa care se scurge pe tigla sa nu treaca peste jgheab, iar distanta de la jgheab la tigla trebue sa nu fie mare, se poate folosi sistemul de la tigla metalica cu cele trei sipci si sort in loc de banda perforata.
 5. Primul rand de tigla trebue sa fie montat pe o aerisire cu pieptan sau fara in cazul tiglelor neondulate,deoarece in partea de jos a tiglei, aceasta nu are o alta tigla pe care sa se sprijine, si astfel se aduce tigla la aceeasi inaltime cu celelalte de pe randurile urmatoare.
 6. Tigla din dolie trebue indreptata dupa ce s-a montat, trasata si apoi taiata final.
 7. Dolia trebue sa ni aiba sica sub ia astfel incat sa formeze o pozitie concava pe lungime.
 8. Tigla de coama trebue montata pe suporti metalici si daca se poate reglabili. Tigla de coama trebue montata cu bride de coama si prinsa in cuie iar sub tigla de coama se monteaza banda de aerisire coama care are dublu rol:
  1. sa permita o aerisire cat mai buna
  2. sa elimine apa rezultata de la ploi si zapada care patrunde sub coama spulberata de vant